Ponad 100 młodych ludzi zostało pasowanych na uczniów.
Wierzyć się nie chce ale ta tradycja kultywowana jest w Poznaniu z małymi przerwami od … 1253 roku czyli od chwili gdy w naszym mięście powstał cech piekarski.
Te chlubne tradycje podtrzymują zarówno Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu jak i nieco starszy Wielkopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy i Kucharzy. Wzorem ubiegłych lat 16 listopada 2011 ponad setka przyszłych cukierników piekarzy, rzeźników oraz sprzedawców i kucharzy małej gastronomii złożyło w Izbie uroczyste ślubowanie.
Na uroczystości obecni byli zarówno przedstawiciele Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, a także nauczyciele ze szkół zawodowych współpracujących z cechami i współpracującej firmy Fawor. Nie zabrakło też przedstawicieli firm sponsorujących tą uroczystość Firmy Zelandia oraz Komplet i Lesaffre Polska, od których uczniowie dostali miłe upominki.
Marian Weber Podstarszy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu w imieniu barci rzemieślniczej złożył wszystkim uczniom najlepsze życzenia i zapewnił o opiece jaką będą teraz nad nimi sprawować zarówno nauczyciele w szkole jak i mistrzowie szkolący. Przypomniał, że z rzemieślniczych szeregów wywodzą się artyści zawodu, mistrzowie świata uznani i doceniani na wielu konkursach międzynarodowych. Życzył wszsytkim młodym uczniom wytrwałości i umiejętnego czerpania z wiedzy i doświadczenia nauczycieli i mistrzów, a także ponownego spotkania w tym granie gdy będą odbierać tytuł czeladnika.
Marzena Rutkowska - Kalisz