Wielkanoc Mięsne Święta – Polska Tradycja

15 Marzec 2013, wyświetleń: 5734,

Wyniki tegorocznej certyfikacji  jakości tradycyjnych wędlin.


 

 

 

 

 

Szynki, wędzonki i oczywiście białą kiełbasę 22 lutego oceniała komisja specjalistów i komisja konsumencka. Wszystko pod czujnym okiem kamer i w asyście radiowych mikrofonów. Z roku na rok certyfikacji towarzyszy coraz większe zainteresowanie mediów. Do tegorocznej certyfikacji tradycyjnych wędlin wielkopolskich przystąpiło kilkadziesiąt zakładów.

Już wiemy kto produkuje najlepsze szynki i kiełbasy!  Oto lista zakładów, które potwierdziły najlepszą jakość swoich wyrobów. Warto o tym pamiętać gdy będziemy robić przedświąteczne zakupy.

Certyfikaty przyznano zakładom:

KIEŁBASA BIAŁA PARZONA
1.Zakład Mięsny KONARCZAK Sp.J., Pogorzela
2.Zakład Przetwórstwa Mięsa SZAJEK Sp.J., Granowo
3.Zakłady Mięsne MIELCZAREK Sp. z o.o. Sp.K., Komorniki
4.WALDI Sp.J. Zakład Przetwórstwa Mięsnego, Grodzisk Wielkopolski
5.Delikatesy Mięsne PROSIACZEK, Poznań
6.Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, Poznań
7.Zakłady Mięsne BYSTRY Sp. z o.o. Sp.K., Swarzędz
8.Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI Sp.J., Golejewo
9.P.H.P. TRADYCYJNE JADŁO Beata Lis, Środa Wielkopolska
10."Rzeźnictwo ZYGUŁA Zbąszynek" Sp. z o.o. Sp.K., Zbąszynek
11.Zakład Masarski GRACJAN KICIŃSKI, Kopanica
12.Zakład Rzeźnicko-Wędliniarski TADEUSZ SZCZEPANIAK, Bojanowo
13.PHU Przemysław Urbanowski Masarnia, Nowa Wieś
14.PPHU JOHN - Zakład Mięsny, Grotniki

SZYNKA ROLKA WIELKOPOLSKA
1.Zakład Rzeźnicko Wędliniarski A.K. Błachowiak Sp.J., Kozie Laski
2."Rzeźnictwo ZYGUŁA Zbąszynek" Sp. z o.o. Sp.K., Zbąszynek
3.WALDI Sp.J. Zakład Przetwórstwa Mięsnego, Grodzisk Wielkopolski
4.Zakład Przetwórstwa Mięsa SZAJEK Sp.J., Granowo
5.Zakłady Mięsne MIELCZAREK Sp. z o.o. Sp.K., Komorniki

WĘDZONKA KROTOSZYŃSKA
1.Zakłady Mięsne BYSTRY Sp. z o.o. Sp.K., Swarzędz
2.Zakłady Mięsne MIELCZAREK Sp. z o.o. Sp.K., Komorniki
3.WALDI Sp.J. Zakład Przetwórstwa Mięsnego, Grodzisk Wielkopolski

KIEŁBASA POLSKA WĘDZONA
1.Rzeźnictwo Firma SŁOMIŃSKI, Kaszczor
2.Zakłady Mięsne BYSTRY Sp. z o.o. Sp.K., Swarzędz
3."Rzeźnictwo ZYGUŁA Zbąszynek" Sp. z o.o. Sp.K., Zbąszynek
4.Zakład Przetwórstwa Mięsa SZAJEK Sp.J., Granowo
5.Zakład Rzeźnicko Wędliniarski A.K. Błachowiak Sp.J., Kozie Laski
6.Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI Sp.J., Golejewo
7.WALDI Sp.J. Zakład Przetwórstwa Mięsnego, Grodzisk Wielkopolski
8.Delikatesy Mięsne PROSIACZEK, Poznań
9.Zakłady Mięsne MIELCZAREK Sp. z o.o. Sp.K., Komorniki
10.Zakład Mięsny KONARCZAK Sp.J., Pogorzela

OGONÓWKA WĘDZONA
1.Zakład Przetwórstwa Mięsa SZAJEK Sp.J., Granowo
2.Zakłady Mięsne MIELCZAREK Sp. z o.o. Sp.K., Komorniki
3.Zakłady Mięsne BYSTRY Sp. z o.o. Sp.K., Swarzędz
4."Rzeźnictwo ZYGUŁA Zbąszynek" Sp. z o.o. Sp.K., Zbąszynek

POLĘDWICA WĘDZONA
1.Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI Sp.J., Golejewo
2."Rzeźnictwo ZYGUŁA Zbąszynek" Sp. z o.o. Sp.K., Zbąszynek
3.Zakłady Mięsne BYSTRY Sp. z o.o. Sp.K., Swarzędz
4.Zakład Przetwórstwa Mięsa SZAJEK Sp.J., Granowo

Adresy sklepów

W piątek podczas spotkania wielkanocnego branży mięsnej nagrody otrzymali  także producenci wędlin biorący udział w Ogólnopolskich Wielkanocnych Konkursach Wędliniarskich, podczas których oceniano wędliny w 10 grupach asortymentowych: szynkę tradycyjną parzoną, szynkę tradycyjną surową, wędzonkę parzoną, wędzonkę surową, kiełbasę świąteczną białą parzoną, kiełbasę świąteczną wędzoną parzoną, kiełbasę wędzoną surową, pasztet pieczony i kiełbasy drobiowe świąteczne oraz wędzonki drobiowe świąteczne.

Do konkursu stanęło 16 producentów podzielonych na dwie grupy - mniejszych i większych zakładów produkcyjnych.

W ogólnej ocenie wyrobów wśród firm, które w swojej ofercie konkursowej miały przynajmniej cztery oceniane produkty - w kategorii zakładów mniejszych nagrodę otrzymał Zakład Przetwórstwa Mięsnego St.Tomaszewski, M.Sobik, Sł.Tomaszewski z Miłosławia (wielkopolskie), natomiast w kategorii większych zakładów triumfowała spółka "Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek" Sp. z o.o. ze Zbąszynka (wielkopolskie).

Patronem certyfikacji i konkursów wędliniarskich jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, marszałkowie większości województw.

Zapraszamy do galerii foto






Podobne tematy dla tagów: Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja,wędliny,certyfikacja wyrobów,lista zakładów,

Wielkanoc Mięsne Święta
I Ogólnopolskie Spotkanie Wielkanocne Rzeźników i Wędliniarzy RP
CERTYFIKACJA WĘDLIN 2010
Już po certyfikacji
Najlepsza kiełbasa, najlepsza szynka
Wielkanoc -Mięsne Święta - Polska Tradycja
Najlepsze kiełbasy, najlepsze szynki

Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony