Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu tradycyjnie już przed Wielkanocą organizuje cykl imprez pod wspólną nazwą „Wielkanoc - Mięsne Święta - " />

Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu tradycyjnie już przed Wielkanocą organizuje cykl imprez pod wspólną nazwą „Wielkanoc - Mięsne Święta - " />

 

Wielkanoc -Mięsne Święta - Polska Tradycja

21 Styczeń 2011, wyświetleń: 5810,


Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu tradycyjnie już przed Wielkanocą organizuje cykl imprez pod wspólną nazwą „Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja”.


Wszystkie te wydarzenia organizowane są pod auspicjami Związku Rzemiosła Polskiego i ogólnopolskich stowarzyszeń branży mięsnej. Jak zawsze naszym celem jest nie tylko przypomnienie, ale przede wszystkim upowszechnienie tego co najlepsze w naszej Wielkopolskiej Kuchni.

Przez kilka tygodni będziemy starali się zwrócić szczególną uwagę zarówno producentów jak i klientów na to z czego w Wielkopolsce słyną tradycyjne, wielkanocne jadłospisy. Nie może w nich zabraknąć szynek, kiełbas czy wędzonek… W tych wszystkich działaniach zależy nam w szczególności na tym, aby przy dbałości o zachowanie starych receptur nie zabrakło przede wszystkim troski o konsumentów.

Certyfikacja odbędzie się 10 marca 2011

Ocenione zostaną kiełbasy białe parzone wielkopolskie, szynki rolki wielkopolskie, wędzonki krotoszyńskie, kiełbasy polskie wędzone, szynki ogonówki ,polędwice wędzone.
Wyroby oceniane będą przez dwie komisje : Komisję Konsumencką i Komisję Ekspertów, której tradycyjnie przewodniczyć będzie prof. Włodzimierz Dolata z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

 

W ramach cyklu Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja odbywają się także Ogólnopolskie Wielkanocne Konkursy Wędliniarskie i Konkurs Prezentacji Wielkanocnych Wyrobów Wędliniarskich, a także organizowany pierwszy raz Konkurs na Wielkanocne Mięsne Danie Kulinarne. W tym roku na nasze zaproszenie do wzięcia udziału w tych konkursowych zmaganiach odpowiedzieli producenci z rożnych regionów Polski.Będzie to zatem znakomita okazja to tego by poznać nie tylko wielkopolskie przysmaki wielkanocne. O tym kto zdobędzie Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi a także kto jest producentem certyfikowanych wielkopolskich wielkanocnych wędlin przekonamy się w czasie Gali III Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Rzeźników i Wędliniarzy RP w dniu 8 kwietnia 2011 w Poznaniu.

Zapraszamy także do zapoznania się z regulaminem ogólnopolskich konkursów wędliniarskich.

Marzena Rutkowska-Kalisz






Podobne tematy dla tagów: Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja,wędliny,certyfikacja wyrobów,lista zakładów,

Wielkanoc Mięsne Święta
I Ogólnopolskie Spotkanie Wielkanocne Rzeźników i Wędliniarzy RP
CERTYFIKACJA WĘDLIN 2010
Już po certyfikacji
Najlepsza kiełbasa, najlepsza szynka
Najlepsze kiełbasy, najlepsze szynki
Wiemy gdzie kupować certyfikowane wędliny!

Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony