W dniu 1 marca 2007 r. odbyła się ocena produktów wędliniarskich na Certyfikat Jakości 2007 „Wielkanoc mięsne święta – wielkopolska tradycja” . Do oceny zgłosiło się 28 wytwórc&oacut" /> W dniu 1 marca 2007 r. odbyła się ocena produktów wędliniarskich na Certyfikat Jakości 2007 „Wielkanoc mięsne święta – wielkopolska tradycja” . Do oceny zgłosiło się 28 wytwórc&oacut" />
 

Wielkanoc Mięsne Święta

02 Marzec 2007, wyświetleń: 3557,

W dniu 1 marca 2007 r. odbyła się ocena produktów wędliniarskich na Certyfikat Jakości 2007 „Wielkanoc mięsne święta – wielkopolska tradycja” . Do oceny zgłosiło się 28 wytwórców przetworów mięsnych z terenu wielkopolski.


Celem certyfikacji jest popularyzacja wyrobów mięsnych wyprodukowanych w oparciu o tradycyjne receptury i technologie. Certyfikat nadawany jest na okres jednego roku, a posiadacze Certyfikatu będą poddawani wyrywkowym kontrolom i monitorowaniu jakości wyrobów przez specjalnie powołaną komisję.

Do certyfikacji zgłaszano wyroby w asortymencie:

  1. Szynka rolka wielkopolska
  2. Wędzonka krotoszyńska
  3. Kiełbasa biała parzona wielkopolska
  4. Kiełbasa polska wędzona

Produkty oceniane były przez kapitułę złożoną z 2 komisji.

Pierwsza komisja składała się z przedstawicieli nauki i praktyki. Przewodniczącym Komisji był prof. dr hab. Włodzimierz Dolata z Instytutu Technologii Mięsa Akademii Rolniczej. Komisja oceniała: wygląd i cechy zewnętrzne, wygląd i cechy na przekroju, smak.

Druga komisja konsumencka oceniała wyroby pod względem smaku.

Wszystkie wyroby oceniane były anonimowo.

Certyfikaty będą wykorzystywane w celach marketingowych szczególnie w okresie przedświątecznym.

Wyniki oceny wyrobów zostaną ogłoszone w dniu 27.03.2007 r. i połączone zostaną z wręczeniem Certyfikatów Jakości 2007. Uroczystość będzie miała miejsce w siedzibie Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu podczas Konkursu na kosze wielkanocne.

     
     
     
     






Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony