W dniu 1 marca 2007 r. odbyła się ocena produktów wędliniarskich na Certyfikat Jakości 2007 „Wielkanoc mięsne święta – wielkopolska tradycja” . Do oceny zgłosiło się 28 wytwórc&oacut" /> W dniu 1 marca 2007 r. odbyła się ocena produktów wędliniarskich na Certyfikat Jakości 2007 „Wielkanoc mięsne święta – wielkopolska tradycja” . Do oceny zgłosiło się 28 wytwórc&oacut" />
W dniu 1 marca 2007 r. odbyła się ocena produktów wędliniarskich na Certyfikat Jakości 2007 „Wielkanoc mięsne święta – wielkopolska tradycja” . Do oceny zgłosiło się 28 wytwórców przetworów mięsnych z terenu wielkopolski.
Celem certyfikacji jest popularyzacja wyrobów mięsnych wyprodukowanych w oparciu o tradycyjne receptury i technologie. Certyfikat nadawany jest na okres jednego roku, a posiadacze Certyfikatu będą poddawani wyrywkowym kontrolom i monitorowaniu jakości wyrobów przez specjalnie powołaną komisję.
Do certyfikacji zgłaszano wyroby w asortymencie:
Produkty oceniane były przez kapitułę złożoną z 2 komisji.
Pierwsza komisja składała się z przedstawicieli nauki i praktyki. Przewodniczącym Komisji był prof. dr hab. Włodzimierz Dolata z Instytutu Technologii Mięsa Akademii Rolniczej. Komisja oceniała: wygląd i cechy zewnętrzne, wygląd i cechy na przekroju, smak.
Druga komisja konsumencka oceniała wyroby pod względem smaku.
Wszystkie wyroby oceniane były anonimowo.
Certyfikaty będą wykorzystywane w celach marketingowych szczególnie w okresie przedświątecznym.
Wyniki oceny wyrobów zostaną ogłoszone w dniu 27.03.2007 r. i połączone zostaną z wręczeniem Certyfikatów Jakości 2007. Uroczystość będzie miała miejsce w siedzibie Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu podczas Konkursu na kosze wielkanocne.