Najsmaczniejszy konkurs roku!
Marzec lub kwiecień to tradycyjnie bardzo ważne miesiące dla uczniów branż spożywczych.
Wiosną bowiem od ponad dwudziestu lat tradycyjnie już młodzi piekarze, cukiernicy, wędliniarze a także kucharze sprawdzają swoje umiejętności w Turniejach Spożywczych organizowanych przez Izbę i Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Przyjeżdżają z całej Polski by sprawdzić swoje umiejętności teoretyczne i praktyczne, zmierzyć się ze stresem, tremą i konkurencją. Ale stawka jest wysoka - pierwsze ogólnopolskie laury zawodowe i możliwość zaliczenia z dobrą ocena części praktycznej egzaminu czeladniczego.
Tradycyjnie też część praktyczna odbywa się w gościnnych pracowniach Szkoły na Warzywnej.
26 kwietnia zmagania rozpoczęli piekarze i wędliniarze
XXI OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ PIEKARSKI im. Anny Butki
Na turnieju w Poznaniu stawiło się 14 adeptów zawodu. Przyjechali z Lublina , Gdańska, z Puław i oczywiście z Wielkopolski.
Piekarze robili bułki zwykłe, knyple i plecionki, a także chałki, rogale i drożdżówki. Musieli także przygotować wyrób artystyczny, na dowolny temat. Każdy z nich musiał także wyeksponować jak najładniej swoje wypieki i następnie przed komisją oceniającą opowiedzieć o swojej pracy .Jury oceniało także wygląd stanowiska pracy – czystość i zorganizowanie!
Stanisław Butka, który przewodniczył jury podkreślił, że młodzi piekarze bardzo dużo wiedzą o swoim fachu - takie wnioski płyną z obserwacji części praktycznej. Ale zawsze można coś ulepszyć, czegoś się nauczyć poszerzając zwłaszcza wiedzę teoretyczną.
Zwyciężyła Kinga Rybak z Lublina, drugi był Kacper Ożga z Gdańska , a trzeci Daniel Adamski z Poznania.
Wicedyrektor Wiesław Ratajczak wręczając pierwszej szóstce zaświadczenia o zaliczeniu części praktycznej egzaminu czeladniczego podkreślał , że maja za sobą bardzo ważny sprawdzian. Życzył wszystkim uczestnikom dalszych sukcesów.
.
XX OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ PRZETWÓRSTWA MIĘSA im. Iwony Mossakowskiej
Na turniej zgłosiło się siedmiu uczniów zawodu. Przyjechali z Jarosławia na Podkarpacia i z Ełku honoru Wielkopolski bronił uczeń ze Skórzewa. Młodzi wędliniarze musieli przygotować kiełbasę, a następnie przed komisją oceniającą wykazać się umiejętnością rozpoznawania mięsa, przypraw, dodatków, osłonek a także znajomością technologii wytwarzania wędlin. Po części ustnej z wędlin i warzyw przygotowali dekoracyjne patery bankietowe. Ponieważ był to jubileuszowy turniej Hieronim Maryniak, który przewodniczył Jury w kilku refleksyjnych zdaniach podsumował dotychczasowy turniejowy dorobek. Co najważniejsze - podkreślał - turniej zawsze stanowi inspiracje dla młodzieży i ich mistrzów szkolących. Bezkonkurencyjni okazali się uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej z Jarosławia. To oni podzielili miedzy siebie najwyższe lokaty.
Najlepszy z nich to Jakub Raba, drugi był Bartłomiej Mańkiewicz, a na ostatnim stopniu podium stanął Dariusz Uchman.
XXI OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ CUKIERNICZY im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO
24 kwietnia rozpoczął się najsłodszy z rozgrywanych corocznie Turniejów Spożywczych. Swoje umiejętności sprawdzali młodzi cukiernicy, którzy startowali w XXI OGÓLNOPOLSKIM TURNIEJU CUKIERNICZYM.im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO
Przyjechali z Uczestnicy byli z Wrześni, Poznania, Grodziska Wielkopolskiego, Lublina, Bydgoszczy, Legnicy, Kościan, aby przed komisja konkursową zaprezentować swój kunszt. Tym razem nie było tematu wiodącego prac, każdy z uczniów musiał jednak pisemnie zadeklarować wokół jakiego motywu będzie koncentrowały się przygotowane przez niego tort, ciastka bankietowe oraz figurki marcepanowe. Uczniowie musieli nie tylko przygotować słodkie wyroby ale również sporo o nich opowiedzieć jurorom. Na wykonanie całego zestawu turniejowego mieli 7 godzin.
Przewodniczący Jury Marian Weber podkreślał , że młodzi cukiernicy zaskoczyli oceniających nowymi połączeniami smakowymi i starannością w czasie wykonywania prac konkursowych. W wyrównanej stawce 12 uczestników najlepsza okazała się Roksana Bartłomiejczyk z Wrześni, drugi był Piotr Bobkiewicz z Poznania, a trzecie miejsce zajęła Karolina Musielak również z Wrześni. Obie młode cukierniczki uczą się we wrzesińskiej Cukierni "Kuczora". Laureaci dostali nagrody, pamiątkowe medale i dyplomy, a pierwsza szóstka z rąk Dyrektora Tomasza Wiki odebrała zaświadczenia o zwolnieniu z części praktycznej na egzaminie czeladniczym.
II OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ KUCHARSKI
W turnieju bierze udział 9 młodych adeptów zawodu. Przyjechali z Wielkopolski, z Ziemi Lubuskiej, z Dolnego Ślaska , a nawet z Podlasia. Tematem przewodnim zmagań były PIEROGI W RÓŻNYCH ODSŁONACH. Młodzi mistrzowie patelni najpierw uczestniczyli w quizie kulinarnym, a później rozpoczęli wielkie lepienie. Wśród propozycji pojawiły się tradycyjne pierogi z mięsem lub ze szpinakiem , były też pierożki chińskie a także pierogi na słodko.
Zwyciężył Gorzowianin - Tomasz Filip Przybylak, który uczy się w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej – Karamać w Gorzowie Wielkopolskim. Drugie miejsce zajęła Natalia Bosacka ucząca się w Zespole Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta w Poznaniu. Honor gospodarzy obronił Sebastian Bilski reprezentujący Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu.
Uroczystość wręczenia nagród i dyplomów odbyła się dzisiaj 20 kwietnia w Sali Witrażowej Izby. Laureaci sześciu pierwszych miejsc odebrali ponadto zaświadczenia o zwolnieniu z części praktycznej egzaminu czeladniczego.
Młodzi kucharze oceniani byli za wyczucie smaku, kreatywność, umiejętność pokazania w daniu własnej osobowości ale także za … czystość i ekologiczne podejście do pracy w kuchni. Za marnowanie składników albo jedzenia można było „oberwać’ sporo punktów karnych.
Hieronim Jurga Przewodniczący Jury z dumą podkreślał, że konkurs rozegrał się na bardzo wysokim poziomie, a młodzi ludzie – jak na swój wiek- wiedzą już bardzo dużo o swoim fachu. Nic dziwnego – dodaje Juliusz Podolski znany krytyk kulinarny z Klubu Poznańskich Biesiadników – skoro ich mistrzami szkolącymi są zwycięscy Kulinarnego Pucharu Polski.
Laureatom serdecznie gratulujemy!
Zapraszamy do galerii foto
Marzena Rutkowska-Kalisz