Święto Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy

07 Luty 2016, wyświetleń: 4529,

Pod patronatem św.Błażeja


 

 

 

 

 

 

Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy 7 lutego obchodził uroczyście swoje święto cechowe. Uroczystości rozpoczęły się tradycyjnie w  Poznańskiej Farze od Mszy Świętej, której  przewodniczył ks. Mateusz Misiak, a koncelebrował ks. Tadeusz Magas Kapelan Cechu. Msza z okazji Święta Patrona Cechu ma swoje tradycyjne elementy – nie zabrakło ich także i dzisiaj. Patronem cechu jest św. Błażej, który wspiera chorych na gardło.  Po  Mszy św. odbyło  się tak zwane świecowanie, w czasie którego ksiądz dotyka gardeł wiernych, by zapewnić im  zdrowie na cały nadchodzący rok! Zgodnie też ze zwyczajem w kruchcie  wystawiono kosze z poczęstunkiem – bułkami i wędliną !

 

W tym roku członkowie Cechu mają szczególną okazję  do spotkania i radości!  Cech uzyskał status Ogólnopolskiego, a po wielu latach żmudnego tłumaczenia i  pokonywania prawniczych procedur – zawód kucharz powrócił do rzemiosła. Na mocy znowelizowanej ustawy o rzemiośle kucharze znów mogą należeć do cechów i uczyć swoich młodocianych następców w oparciu o umowę o pracę. Otwiera to zupełnie nowe perspektywy dla młodych ludzi chcących zdobyć kwalifikacje w tym bardzo „modnym” zawodzie. Na pewno nie zabraknie dla nich pracy!  

 

Dalsze uroczystości odbyły się w restauracji Trzy Kolory. Zasłużeni członkowie Cechu otrzymali podziękowania. Ale najważniejszym momentem było z pewnością wręczenie wysokich odznaczeń nadanych przez Związek Rzemiosła Polskiego. Prezes Jerzy Bartnik w asyście władz Cechu odznaczył Platynowym Medalem im Jana Kilińskiego Anielę Szajek i Stanisława Tabaka. Srebrny medal Im. Jana Kilińskiego odebrali: Stanisław Tomaszewski, Józef Konarczak, Hieronim Jurga i Marek Bernaś. Tytuł honorowego Starszego Cechu nadano jego wieloletniemu szefowi Aleksandrowi Tecławowi.

 

Popołudnie upłynęło w bardzo sympatycznej atmosferze, przy znakomitych daniach i pięknym otoczeniu nadmaltańskiej restauracji.

A następne spotkanie branży … już we wtorek 9 lutego – tym razem na roboczo w czasie certyfikacji tradycyjnych wędlin wielkanocnych i konkursu dla restauratorów.

   

 

Marzena Rutkowska-Kalisz

 

Zapraszamy do galerii foto

 

 






Podobne tematy dla tagów: Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy,

Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy zaprasza !

Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony