16 listopada poznańscy cukiernicy i piekarze obchodzili Święto Patronów Cechu .
16 listopada poznańscy cukiernicy i piekarze obchodzili Święto Patronów Cechu . Uczcili w ten sposób Św. Annę patronkę piekarzy i Św. Marcina patrona cukierników. Uroczystości rozpoczęła w Bazylice Farnej Msza św. koncelebrowana, której przewodniczył Kapelan Cechu Cukierników i Piekarzy ks. Tadeusz Magas. Do fary przyszli nie tylko cukiernicy i piekarze wraz z rodzinami ale równie licznie delegacje wielu poznańskich cechów.
Ks. Tadeusz Magas podkreślał jak ważna jest praca piekarzy. Pieką chleb najpopularniejszy pokarm, który dla wierzących ma przecież tak bardzo symboliczne znaczenie ! Trzeba umieć to robić by nie marnować talentów wspomnianych w ewangelii. Kapelan życzył braci piekarskiej i cukierniczej pomyślności i zadowolenia z codziennej, pożytecznej pracy.
A przypomnijmy, że tradycje mistrzowskiego kunsztu poznańskich rzemieślników zrzeszonych obecnie w Cechu Cukierników i Piekarzy sięgają XIII wieku. Nie byłoby praw miejskich dla Poznania gdyby już w 1253 nie wzmiankowano o utworzenia pierwszego cechu piekarzy (którzy wypiekali również słodkie ciasta). Aby Poznań otrzymał na prawach magdeburskich status miasta musiał istnieć między innymi cech piekarzy. Z roku natomiast 1555 pochodzi pierwszy znany statut cechu zatwierdzony przez króla Zygmunta Augusta. Ponad 760 lat istnienia cechu to nie tylko różne formy jego działalności i koleje niełatwe losy podyktowane wydarzeniami historycznymi miasta oraz kraju. Dziś o poznańskich piekarzach i cukiernikach głośno nie tylko w Polsce ale i w świecie i to nie tylko za sprawą sztandarowego produktu jakim są rogale. To właśnie w Poznaniu na początku października obradował Pierwszy Światowy Kongres Unii Piekarzy i Cukierników w Poznaniu UIBC z udziałem najlepszych w świecie fachowców z obu branż.
Po Mszy Św. piekarze i cukiernicy spotkali się na uroczystym obiedzie, a na deser degustowali - jakże by inaczej – rogale świętomarcińskie.
Marzena Rutkowska-Kalisz