Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja zawita na Stary Rynek w Poznaniu. Będziemy na inauguracji Jarmarku Wielkanocnego.
Zapraszamy całe rodziny na smakowitą sobotnia imprezę organizowaną w ramach cyklu imprez Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja.
5 KWIETNIA 2014, Stary Rynek w Poznaniu od godz. 10.00 do 18.00
P R O G R A M
10.00 – 18.00 Zagroda Wielkanocna dla Dzieci, zabawy i animacje plastyczne, studenci i pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego
10.00 – 16.00 Stół Wielkanocny, prezentacja tradycyjnych potraw świątecznych i dekoracji, układanie Koszy ze Święconką akcje happeningowe, Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno- Spożywczego w Szreniawie
10.00 – 12.00 Prezentacje artystyczne o tematyce wielkanocnej dla „Wiosenka w piosenkach”, program Ewy Kowalskiej
12.00 Ceremonia Oficjalna z udziałem zaproszonych gości
12.00 – 15.00 Wielkanocna Scena Folkloru, ZPiT „Wiwaty”, „Kapela zza Winkla”, Wojtek Szopka
12.00 – 18.00 Mięsna Wszechnica Wielkanocna, punkt konsultacyjny dietetyków, technologów żywienia, technologów mięsa,specjalistów ds. bezpieczeństwa mięsa
12.00 – 15.00 Wielkanocna Scena Kulinarna, pokazy kulinarne i przygotowanie potraw świątecznych z trzech rodzajów mięs: drobiu, wieprzowiny i wołowiny w wykonaniu szefów kuchni znanych restauracji poznańskich, degustacje
12.00 – 17.00 Wielkanocne Porady Kulinarne, warsztaty dla publiczności w wykonaniu zawodowych kucharzy, przygotowywanie tradycyjnych potraw wielkanocnych z drobiu, wieprzowiny i wołowiny, degustacje
12. 30 Kocioł Wielkanocny, Kiełbasa Wielkopolska Biała Parzona, poczęstunek Wielkanocna Patelnia, Drób w jarzynach na Wielkanoc, poczęstunek Wielkanocny Grill, Tradycyjna wielkanocna potrawa wołowa ,poczęstunek
15.00 – 17.00 Stół Wielkanocny dla Poznaniaków, finał konkursu radiowego „Radia Merkury” z udziałem laureatów zaproszonych do Stołu oraz ks. Tadeusza Magasa, Jacka Hałasika, Teatru „Z Głową w Chmurach” , „Classic Duo”. Degustacje i poczęstunek
16.00 – 17.30 Wielkanocna Scena Poezji Śpiewanej, Zespół Autorski „Delikatni”
18. Zakończenie imprezy
FINANSOWANIE: Fundusze Promocji Mięsa Drobiowego, Mięsa Wieprzowego, Mięsa Wołowego