Ustalono menu na 11 listopada!
Jak rzemiosło będzie świętować Dzień Niepodległości?
Tradycyjnie – kultywując najważniejsze zwyczaje kulinarne naszego miasta – czyli gęsina i rogalami świętomarcińskimi. Każdy będzie się wtedy mógł przekonać, że w Poznaniu patriotyzm kulinarny ma wyjątkowo smakowite oblicze. Dlatego dziś odbyła się w Izbie uroczystość wręczania certyfikatów dla producentów rogali, a także przekazanie informacji o organizowanej już po raz czwarty „ Gęsinie na Imieninach”
Wśród gości powitano Wiceprezydentów Poznania Mariusz Wiśniewskiego i Jędrzeja Solarskiego, Andrzeja Białasa Dyrektora Gabinetu Prezydenta Poznania, Mirosławę Mruk - Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, a także Prezesa Jerzego Bartnika, Wiceprezesów Stanisława Marczaka i Antoniego Odzimka, a także dyrektora Izby Tomasza Wikę.
Przedstawiciele 110 firm odebrali dziś w Izbie Potwierdzenie Prawa do wytwarzania Rogala Świętomarcińskiego. Tradycyjnie już przed najważniejszym świętem dla tego słodkiego symbolu Poznania Cech Cukierników i Piekarzy organizuje uroczystość wręczenia certyfikatów. Stanisław Butka, starszy Cechu Piekarzy i Cukierników w Poznaniu z dumą podkreślał, że ci, którzy chcą otrzymać certyfikat muszą się mocno postarać. Nie wystarczy biały mak, bakalie i tłuszcz zawinięty w drożdżowe ciasto… Niby to takie proste dla każdego cukiernika, a jednak nie dość, że nie każdy umie je wypiekać, to jeszcze nie każdemu wolno to robić. Są przecież oficjalnym słodkim symbolem Poznania!
Do roli mięsnego symbolu pretenduje także gęsina, która zawsze była w listopadowym świątecznym menu. Jej przywracaniu na nasze stoły służy impreza, która zdążyła się już wpisać w kalendarz obchodów święta Ulicy Św.Marcin. Także i w tym roku organizatorzy czyli Izba , a także Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy i Kucharzy zapowiadają dla poznaniaków i ich gości wiele atrakcji.
O tym że rogale świętomarcińskie znakomicie współgrają z gęsią przekąską mogli się przekonać wszyscy, którzy koło południa znaleźli się w pobliżu Izby. Tradycyjnie już przedstawiciele władz miasta i rzemieślnicy częstowali przechodniów – w tym roku po raz pierwszy także gęsiną. A to zaledwie przedsmak tego co czeka nas 11 listopada!.
Marzena Rutkowska-Kalisz