„Przekąski z Gąski 2021”

09 Listopad 2021, wyświetleń: 5844,

Konkurs kulinarny


Półgęsek i tatary z gęsi zwyciężyły w konkursie „Przekąski z gąski 2021”
W restauracji Rzemieślnicza w Miasto Poznań zebrała się kapituła konkursowa, której przewodniczył Sergiusz Hieronimczak – uznany poznański szef kuchni, finalista V edycji Top Chef. Zadaniem ekspertów i znawców kulinariów było wybranie spośród niemal 30 zgłoszonych dań tych najlepszych oraz przyznanie certyfikatów za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021” w kategorii Przekąski z gąski.
Choć szczególną uwagę przyciągnęły smakowity półgęsek i wyborne tatary, uznanie komisji znalazły m.in. galarty czy gęsie pipki. W szranki z restauracjami z Poznania, powiatu Poznańskiego, ale również innych zakątków Polski stanęło koło gospodyń wiejskich z gm. Murowana Goślina - Miasto i Gmina przygotowując aż 5 różnych przekąsek. To jeden z najsmaczniejszych konkursów organizowanych w tym roku przez Instytut Skrzynki, tym razem we współpracy z Ogólnopolskim Cechem Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy. Partnerami wydarzenia byli: Stowarzyszenie Slow Food Wielkopolska, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza i Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku. Konkurs tradycyjnie już organizowany był pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jan Grabkowski.

  • Pierwsze miejsce i nagrodę w wysokości 1.000 złotych przyznano Masarnia z Tradycją "Dreszler" z Nowego Miasta Lubawskiego za Półgęsek,
  • drugie miejsce oraz nagrodę 750 złotych otrzymała Restauracja Hyćka z Poznania za Tatar z gęsi.
  • trzecim miejscu uplasowała się Restauracja 3 Kolory Malta z Poznania, która zaprezentowała Tatar z piersi gęsiej i została nagrodzona kwotą 500 złotych.

W konkursie głównym „Przekąski z Gąski 2021” przyznano także wyróżnienia:
Masarnia z tradycją DRESZLER z Nowego Miasta Lubawskiego za Okrasę wędzoną, Pasztet z gęsi i Frasik z gęsi
Restauracja Stara Osada z Wiórka za Gęsie pipki po żydowsku
Restauracja 3 Kolory Malta z Poznania za Carpaccio z półgęska
Restauracja Restauracja "P jak Pysznie" z Kępno dla Was za Mus z wątróbki z konfiturą z rokitnika na kruchym cieście z rozmarynem oraz Galaretkę z gęsiny na ciemnym pieczywie z orzechami
Koło Gospodyń Wiejskich „Trojanka” z Trojanowa za Tartaletkę z nutą wędzonej gęsi oraz Galart gęsi
Certyfikaty  „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021– Przekąski z Gąski” otrzymały:
Country Park "Pod Gajem" z Ceradza Kościelnego za Faszerowaną gęsią szyję z rokitnikiem i kiszonym jabłkiem oraz Galart z udek gęsich ze świeżym majerankiem, żółtą ćwikłą z chrzanem
Restauracja Komnata Smaku w Pałac Jaśminowy z Batorowa za Tatar gęsinowy, Kanapki z gęsiną i Carpaccio z piersi gąski
Koło Gospodyń Wiejskich „Trojanka” z Trojanowa za Gęsie smarowidło, Kanapkę z gęsiną, Pierogi drożdżowe z gęsim farszem, Galart gęsi oraz Tartaletkę z nutą wędzonej gęsi
Restauracja 3 Kolory Suchy Las za Pasztet z gęsiny
Restauracja  Wielspin Puszczykowo & Restauracja Puszczyk z Puszczykowo za Mini Wellington z gęsi i moreli podany na galaretce z żurawiny
Konkurs ma na celu promocję spożycia zdrowego i smakowitego mięsa gęsiego oraz zachęcenia restauratorów do zapełniania menu na stałe wyśmienitymi potrawami i przekąskami z gęsiny.
Wszystkich uczestnikom i laureatom serdecznie gratulujemy! Zapraszamy do obejrzenia galerii.

https://smakipowiatupoznanskiego.pl/contests/najlepszy-smak-powiatu-poznanskiego-2021/najlepszy-smak-powiatu-poznanskiego-2021-oraz-przekaski-z-gaski-2021/






Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony