XIX Forum Rzeźnictwa, Wędliniarstwa i Kuchmistrzostwa.
Już po raz 19-ty z rzędu Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy przy współudziale Związku Rzemiosła Polskiego organizuje na POLAGRZE Forum Rzeźnictwa, Wędliniarstwa i Kuchmistrzostwa.
Na ternie Międzynarodowych Targów Poznańskich, w specjalnie wydzielonej strefie organizatorzy przygotowali szereg spotkań i konferencji z ludźmi branży mięsnej. Kreują w ten sposób nowe trendy prezentują nowinki technologiczne, a także dyskutują o problemach produkcji i przetwórstwa mięsa. W tym roku tematem przewodnim promocji są tak zwane niszowe gatunki mięs, które mogą być szansą dla małych firm. Wszystko pod hasłem „Konina poznaj ten smak”. Wiele mówi się o promocji Systemów Jakości, celem których jest produkcja mięs najwyższej jakości.
Ważnym punktem forum jest również konferencja pt. „ Polski przemysł mięsny na rynkach krajów UE i świata” z udziałem naukowców i przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W uroczystości otwarcia tegorocznej POLAGRY uczestniczył Wicepremier Minister Gospodarki Janusz Piechociński i Stanisław Kalemba Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z ich rąk Prezes Jerzy Bartnik w asyście Jacka Marcinkowskiego odebrał Nagrodę Aureus Acantus. To wieloletnia tradycja imprez organizowanych przez Międzynarodowe Targi Poznańskie. Nagrody te są przyznawane za najlepsze odzwierciedlenie strategii marketingowej firmy w ekspozycji targowej – w ten sposób wyrażono uznanie dla Związku Rzemiosła Polskiego, który reprezentuje firmy branży mięsnej.
foto.Serwis prasowy MTP
W dalszej części uroczystości wielkopolscy producenci mięsa i wędlin odebrali Medale MTP.
Tradycją forum stało się już przeprowadzanie konkursów, promujących jakość wyrobów wędliniarskich, organizowanych pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W tym roku na tradycyjnej Gali rozdania nagród obecny był szef resortu rolnictwa – Minister Stanisław Kalemba.
Ta wymyślona przez Jacka Marcinkowskiego i realizowana od lat formuła integracji branży mięsnej, stała się już nieodłącznym elementem najważniejszych polskich targów spożywczych. W tegorocznych konkursach wzięło udział 25 firm z całej Polski prezentujących bardzo wysoki i wyrównany poziom sztuki wędliniarskiej. W skład komisji konkursowej, której przewodniczył prof. Włodzimierz Dolata, oprócz pracowników naukowych uczelni poznańskiego UP i warszawskiej SGGW, weszli również wybitni przedstawiciele gastronomii i rzemiosła.
Wśród laureatów wielu kategorii ogólnopolskich zmagań są już tradycyjnie wielkopolskie firmy. Na podium stanęli :
Marzena Rutkowska-Kalisz