POLAGRA 2013

26 Wrzesień 2013, wyświetleń: 4947,

XIX  Forum Rzeźnictwa, Wędliniarstwa i Kuchmistrzostwa.


 

 

 

 

Już po raz 19-ty z rzędu Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy przy współudziale Związku Rzemiosła Polskiego organizuje na POLAGRZE Forum Rzeźnictwa, Wędliniarstwa i Kuchmistrzostwa.

Na  ternie Międzynarodowych Targów Poznańskich, w specjalnie wydzielonej strefie   organizatorzy przygotowali szereg spotkań i konferencji z ludźmi branży mięsnej. Kreują w ten sposób nowe trendy prezentują nowinki technologiczne, a także dyskutują o problemach  produkcji i przetwórstwa mięsa. W tym roku tematem przewodnim promocji są tak zwane  niszowe gatunki  mięs,  które mogą być szansą dla małych firm. Wszystko pod hasłem „Konina poznaj ten smak”. Wiele mówi się o  promocji  Systemów Jakości, celem których jest produkcja  mięs najwyższej jakości.

Ważnym punktem forum jest  również  konferencja pt. „ Polski przemysł mięsny na rynkach krajów UE i świata” z udziałem naukowców i przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

 

W uroczystości otwarcia tegorocznej POLAGRY uczestniczył Wicepremier Minister Gospodarki Janusz Piechociński i Stanisław Kalemba Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z ich rąk Prezes Jerzy Bartnik w asyście Jacka Marcinkowskiego odebrał Nagrodę Aureus Acantus. To wieloletnia  tradycja imprez organizowanych przez Międzynarodowe Targi Poznańskie. Nagrody te są przyznawane za najlepsze odzwierciedlenie strategii marketingowej firmy w ekspozycji targowej – w ten sposób wyrażono uznanie dla Związku Rzemiosła Polskiego, który reprezentuje firmy branży mięsnej.

 

foto.Serwis prasowy MTP

 

W dalszej części uroczystości wielkopolscy producenci mięsa i wędlin odebrali Medale MTP.

Tradycją forum  stało się już przeprowadzanie  konkursów, promujących  jakość  wyrobów wędliniarskich, organizowanych pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i  Rozwoju Wsi oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W tym roku na tradycyjnej Gali rozdania nagród obecny był szef resortu rolnictwa – Minister Stanisław Kalemba.

Ta wymyślona przez Jacka Marcinkowskiego i realizowana od lat formuła integracji branży  mięsnej, stała się już nieodłącznym elementem najważniejszych polskich targów spożywczych. W tegorocznych konkursach wzięło udział 25 firm z całej Polski prezentujących bardzo wysoki i wyrównany poziom sztuki wędliniarskiej. W skład komisji konkursowej, której przewodniczył prof. Włodzimierz Dolata, oprócz pracowników naukowych uczelni poznańskiego UP  i warszawskiej SGGW, weszli również wybitni przedstawiciele gastronomii i rzemiosła.

Wśród laureatów wielu  kategorii  ogólnopolskich zmagań są już tradycyjnie wielkopolskie  firmy. Na podium stanęli :

  • Zakłady Mięsne „Bystry”,
  • Zakłady Mięsne Grzegorz Zyguła i synowie,
  • Zakład Przetwórstwa Mięsnego BIEGUN, Jaraczewo,
  • ZM Konarczak Pogorzela
  • Tradycyjne Jadło,
  • Zakład Przetwórstwa Mięsnego Dworecki
  • Zakład Przetwórstwa Mięsnego Paszak
  •  ABC Kuchni,
  •  Laspol
  •  Zakłady Mięsne Henryka Stokłosy

 

 

Marzena Rutkowska-Kalisz

 

 




Tagi powiązane z wiadomością:
promocja mięsa i wędlin, seminaria, konferencje, forum, konkurs


Podobne tematy dla tagów: promocja mięsa i wędlin,seminaria,konferencje,forum,konkurs,

Konkurs
Konkurs
Wielkopolski Lider Innowacji
Mazurska pamiątka
POLAGRA FOOD 2010
Konkurs Mikroprzedsiębiorca Roku

Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony