Piekarze, cukiernicy, wędliniarze i kucharze na start
Miesiące wiosenne zawsze należą bezdyskusyjnie do branży spożywczej - już niebawem, zgodnie z wieloletnią tradycją, ruszają coroczne Ogólnopolskie Turnieje Spożywcze organizowane przez naszą Izbę i Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
Turnieje są znakomitą okazją do ukazania talentu oraz pasji młodych uczestników, jak również do rozwijania ich umiejętności zawodowych w duchu zdrowej rywalizacji.
Najlepsi uczniowie z całej Polski będą mierzyć się nie tylko z zadaniami, ale także ze stresem i presją czasu.
Barwne zmagania konkursowe młodych adeptów sztuki cukierniczej, piekarskiej i kucharskiej odbędą się, jak co roku, w pracowniach Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego.
XXII Ogólnopolski Turniej Cukierniczy
Na początek swoje umiejętności zaprezentują cukiernicy – XXII Ogólnopolski Turniej Cukierniczy odbędzie się już w najbliższy wtorek, 26 marca.
W szranki stanie aż 16 uczestników z woj. wielkopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego, łódzkiego, lubelskiego, zachodniopomorskiego i kujawsko-pomorskiego.
Na podstawie protokołu końcowego XXII Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego
im. Wojciecha Kandulskiego w dniach 26-27 marca 2019 roku następujący uczniowie uzyskali najwyższą punktację i miejsce:
I miejsce Zofia Grzegorska 197,14 pkt.
II miejsce Ewa Kulik 196,29 pkt.
III miejsce Dominik Górski 178,81 pkt.
IV miejsce Katarzyna Taraszka 170,93 pkt
V miejsce Jagoda Wesołowska 168,52 pkt.
VI miejsce Monika Kalecińska 166,86 pkt.
Na podstawie protokołu końcowego XXII Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego
im. Anny Butki w dniach 28-29 marca 2019 roku następujący uczniowie uzyskali najwyższą punktację i miejsce:
I miejsce Adamski Daniel 248,67 ptk
II miejsce Sławiński Jan 245,67 ptk.
III miejsce Nowak Mateusz 238,83 ptk.
IV miejsce Żurowski Kacper 236,67 ptk.
V miejsce Poterek Łukasz 229,67 ptk.
VI miejsce Ożga Kacper 227,17 ptk.
4 kwietnia br. w pracowniach Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu 14 najlepszych adeptów sztuki kulinarnej z całej Polski rywalizowało o tytuł laureata III Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego.
Tematem tegorocznych zmagań były „Wariacje na temat warzyw” – dzięki rozmaitym pomysłom na przygotowanie potraw z warzywami w roli głównej uczestnicy mogli wyczarować najznakomitsze dania – nie tylko smakowite, ale także pełne kolorów i cennych witamin. Takie potrawy z pewnością doskonale wpisują się w obecne trendy.
Pod czujnym okiem Komisji, oceniającej głównie umiejętności zawodowe, młodzi kucharze dawali upust swojej kreatywności i energii tworzenia. Jak przyznaje Komisja, poziom tegorocznego Turnieju był bardzo wysoki. Na szczególną uwagę zasługują znakomite umiejętności zawodowe uczniów, jak również również ich umiejętność radzenia sobie ze stresem oraz pracy pod presją czasu.
Turniej był znakomitą okazją dla młodych kucharzy do sprawdzenia swojej wiedzy oraz do promocji kształcenia zawodowego.
Lista laureatów III Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego:
I miejsce Karina Jankowiak 124,17 pkt
II miejsce Kacper Wąsowicz 102,50 pkt
III miejsce Sebastian Biszczak 98,67 pkt
IV miejsce Hubert Łękawski 98,00 pkt
V miejsce Emil Maćkowiak 96,67 pkt
VI miejsce Martyna Hołoga 96,17 pkt
WSZYSTKIM LAUREATOM SERDECZNIE GRATULUJEMY!