Bardzo ważne spotkanie dla branży spożywczej
Fałszowanie żywności – choć jest praktyką starą jak ludzkość – w czasach globalizacji i kryzysu ekonomicznego staje się prawdziwą plagą. W konsekwencji tego procederu straty ponoszą zarówno uczciwi producenci jak i konsumenci. Co gorsza – nie chodzi jedynie o ich portfele ale przed wszystkim zdrowie. Dlatego Izba wraz z Wielkopolskim Cechem Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy zorganizowała 30 czerwca Ogólnopolskie Seminarium dotyczące bezpieczeństwa żywności.
Do Poznania przyjechali goście z Polski i niemal całej Wielkopolski : producenci i handlowcy branży spożywczej, a także naukowcy i przedstawiciele służb sanitarnych i weterynaryjnych. Dyskusję i odpowiedzi na konkretne pytania uczestników spotkania poprzedziły dwa bardzo ciekawe wystąpienia. Prof. Stanisław Kowalczyk Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w swojej prezentacji skoncentrował się na temacie: „Fałszowanie żywności w UE – stan faktyczny i możliwości przeciwdziałania”; natomiast dr Marek Posobkiewicz Główny Inspektor Sanitarny zapoznał uczestników z „Rolą Państwowej Inspekcji Sanitarnej w nadzorze nad bezpieczeństwem żywności”.
Seminarium było świetną okazją do zadawania pytań najbardziej zorientowanym przedstawicielom ścisłego kierownictwa Inspektoratu Weterynaryjnego, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Ranga i wiedza prelegentów dawała gwarancję na przedstawienie merytorycznych rozwiązań.
A jeśli ktoś jeszcze będzie miał pytania może je skierować w formie mailowej na
sekretariat @irpoznan.com.pl – z pewnością przekażemy je w imieniu zainteresowanego do odpowiednich instytucji. Organizatorzy zachęcają więc wszystkich producentów branży spożywczej do skorzystania z tej możliwości.
W czasie seminarium odbyła się też uroczystość wręczenia wysokich odznaczeń Rzemiosła Polskiego i Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu osobom zasłużonym dla kształtowania i zachowania wysokich standardów bezpieczeństwa żywności.
Konsumenci są coraz bardziej świadomi tego co jedzą i coraz częściej czytają etykiety na opakowaniach i pewnie dlatego dla producentów pseudoekologicznej żywności są tak łatwym celem. Dla tych , którzy dbają o renomę własnej marki stanowią sporę zagrożenie bo oszustom fałszowanie jedzenia przynosi gigantyczne zyski i psuje rynek. O czym więc muszą pamiętać konsumenci: przede wszystkim kupować w znanych, sprawdzonych sklepach, od znanych sobie firm i nie mogą dać się zwieść podejrzanie niskiej cenie.
A na obszerną relację z wczorajszego seminarium zapraszamy do kolejnego wydania „Wielkopolskiego Rzemieślnika”
Marzena Rutkowska-Kalisz