Ogólnopolskie Seminarium dotyczące bezpieczeństwa żywności

01 Lipiec 2015, wyświetleń: 4151,

Bardzo ważne spotkanie dla branży spożywczej


 
 
 
 
 
 
 
 
Fałszowanie żywności – choć jest praktyką starą  jak ludzkość – w czasach globalizacji i kryzysu ekonomicznego staje się prawdziwą plagą. W konsekwencji tego procederu straty ponoszą zarówno uczciwi producenci jak i konsumenci. Co gorsza – nie chodzi jedynie o ich portfele ale przed wszystkim zdrowie. Dlatego Izba wraz z Wielkopolskim  Cechem Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy zorganizowała 30 czerwca  Ogólnopolskie Seminarium dotyczące bezpieczeństwa żywności.
 
Do Poznania przyjechali goście  z Polski i niemal całej Wielkopolski : producenci  i handlowcy  branży spożywczej, a także naukowcy i przedstawiciele służb sanitarnych i weterynaryjnych. Dyskusję i odpowiedzi na konkretne pytania uczestników spotkania poprzedziły dwa  bardzo ciekawe  wystąpienia. Prof. Stanisław Kowalczyk Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w swojej prezentacji skoncentrował się  na temacie: „Fałszowanie żywności w UE – stan faktyczny i możliwości przeciwdziałania”; natomiast dr Marek Posobkiewicz Główny Inspektor Sanitarny zapoznał uczestników z  „Rolą Państwowej Inspekcji Sanitarnej w nadzorze nad bezpieczeństwem żywności”.
 
Seminarium było świetną okazją do zadawania pytań najbardziej zorientowanym przedstawicielom  ścisłego kierownictwa Inspektoratu Weterynaryjnego, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Ranga i wiedza prelegentów dawała  gwarancję na przedstawienie merytorycznych rozwiązań.
A jeśli ktoś jeszcze będzie miał  pytania może je skierować w formie mailowej na sekretariat @irpoznan.com.pl – z pewnością przekażemy je w imieniu zainteresowanego do odpowiednich instytucji. Organizatorzy zachęcają więc wszystkich producentów branży spożywczej do skorzystania z tej możliwości.  
 
W czasie seminarium odbyła się też uroczystość wręczenia wysokich odznaczeń Rzemiosła Polskiego i Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w  Poznaniu osobom zasłużonym dla kształtowania i zachowania wysokich standardów bezpieczeństwa żywności.
 
Konsumenci są coraz bardziej świadomi tego co jedzą i coraz częściej czytają etykiety na opakowaniach i pewnie dlatego dla producentów pseudoekologicznej żywności są tak łatwym celem. Dla tych , którzy dbają o renomę własnej marki stanowią sporę zagrożenie bo oszustom fałszowanie jedzenia przynosi gigantyczne zyski i psuje rynek. O czym więc muszą pamiętać konsumenci: przede wszystkim kupować w znanych,  sprawdzonych sklepach, od znanych sobie firm i nie mogą dać się zwieść podejrzanie niskiej cenie.
 
A na obszerną relację z wczorajszego seminarium zapraszamy do kolejnego wydania „Wielkopolskiego Rzemieślnika”
 
Marzena Rutkowska-Kalisz
 
 



Tagi powiązane z wiadomością:
branża spożywcza, bezpieczeństwo żywności



Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony