Puchary Ministra i Szabla Kilińskiego
W czasie XXIII Forum Rzeźnictwa, Wędliniarstwa i Kuchmistrzostwa, Polagra 2017 rozegrano Ogólnopolskie Konkursy Wędliniarskie.
Nagrody wręczono w czasie uroczystej Gali, która uświetniła obchody 95-lecia Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. W gościnnej hali prasowej MTP zgromadzili się goście z całej Polski. A pięknym wielkopolskim akcentem było także wręczenie Szabli Kilińskiego dla Józefa Konarczaka – Prezesa Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników Wędliniarzy.
Ale zanim cieszono się z wygranych od wczesnych godzin porannych Komisja Oceniającą pod przewodnictwem prof. Włodzimierza Dolaty z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu kroiła, smakowała, oglądała i … oceniała. Wszystkie wyroby zgłoszone do Konkursów były specjalnie zakodowane, tak aby oceniający nie wiedzieli czyje produkty właśnie oglądają.
Po kilku godzinach obrad wszystko było jasne :
Laureaci Ogólnopolskich
Konkursów Wędliniarskich
XXIII Forum Rzeźnictwa, Wędliniarstwa i Kuchmistrzostwa, Polagra 2017
Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dąbrowskiego, Kruszewnia
Pierwsze miejsce za POLĘDWICĘ SZLACHECKĄ KRUSZEWSKĄ
Drugie miejsce w PRZEBOJU WĘDLINIARSKIM ROKU za POLĘDWICĘ SZLACHECKĄ KRUSZEWSKĄ
Wyróżnienie za KIEŁBASĘ BIAŁA PARZONĄ
P.P.H. Ubój i Przetwórstwo Indyka Joanna Giżewska-Chrząszcz, Słupia Kapitulna
Pierwsze miejsce za SUSZONĄ Z INDYKA
Drugie miejsce za FILET Z KACZKI PREMIUM
Drugie miejsce w DROBIOWYM PRZEBOJU WĘDLINIARSKIM ROKU za FILET Z KACZKI PREMIUM
Niewieścin Sp. z o.o., Niewieścin
Pierwsze miejsce za SZYNKĘ PIECZONĄ
Pierwsze miejsce za SALAMI PEPPERONI
Trzecie miejsce za POLĘDWICĘ DŁUGODOJRZEWAJĄCĄ
Trzecie miejsce za KIEŁBASĘ SZYNKOWĄ
AGRO-RYDZYNA Sp. z o.o., Kłoda
Wyróżnienie za SZYNKĘ WYKWINTNĄ
Rzeźnictwo i Handel KAPECKI Sp.J., Kozy
Trzecie miejsce w DROBIOWYM PRZEBOJU WĘDLINIARSKIM ROKU za KIEŁBASKI ŚNIADANIOWE DROBIOWE
Wyróżnienie za BOCZEK PIECZONY
Wyróżnienie za KIEŁBASKI ŚNIADANIOWE DROBIOWE
Zakład Przetwórstwa Mięsnego HAŃDEREK sp.j., Buczkowice
Wyróżnienie za SZYNKĘ TRADYCYJNĄ
Wyróżnienie za KIEŁBASĘ WIEJSKĄ TRADYCYJNĄ
Masarnia z Tradycją Dreszler, Nowe Miasto Lubawskie
Wyróżnienie za FILET Z INDYKA WĘDZONY
Zakłady Mięsne Łmeat-Łuków S.A., Łuków
Drugie miejsce za KIEŁBASĘ KRAKOWSKĄ SUCHĄ QAFP
Trzecie miejsce w PRZEBOJU WĘDLINIARSKIM ROKU za KIEŁBASĘ KRAKOWSKĄ SUCHĄ QAFP
Wyróżnienie za KIEŁBASĘ PODWAWELSKĄ EKSTRA QAFP
PAMAS Sp. z o.o. Sp.K., Łubniany
Drugie miejsce za SALAMI Z PESTKAMI DYNI
Trzecie miejsce za SALAMI MORSKA ROSA
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Dworecki Sp.J., Golejewo
Wyróżnienie za KIEŁBASĘ BIAŁĄ PARZONĄ
Konkurs o tytuł Najlepszego Producenta Wędlin
3 miejsce dla Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków” S.A., Łuków
2 miejsce dla P.P.H. Ubój i Przetwórstwo Indyka Joanna Giżewska-Chrząszcz, Słupia Kapituła
1 miejsce dla NIEWIEŚCIN Sp. z o.o.; Niewieścin
PRZEBÓJ WĘDLINIARSKI ROKU 2017
Niewieścin Sp. z o.o. za SALAMI PEPPERONI
DROBIOWY PRZEBÓJ WĘDLINIARSKI ROKU 2017
P.P.H. Ubój i Przetwórstwo Indyka Joanna Giżewska-Chrząszcz
za SUSZONĄ Z INDYKA
NAJLEPSZA KIEŁBASA BIAŁA PARZONA
3 miejsce dla Zakładów Mięsnych BYSTRY Sp. z o.o. Sp.K. ze Swarzędza
2 miejsce dla Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek Sp. z o.o. Sp.K. ze Zbąszynka
1 miejsce dla Zakład Mięsny Sp. J. KONARCZAK z Pogorzeli
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!
Marzena Rutkowska-Kalisz