Kolejna odsłona cyklu Wielkanoc - Mięsne Święta- Polska Tradycja
Już wszystko wiadomo ! Od wczoraj znamy pełną listę producentów, którzy uzyskali certyfikat dla swoich szynek, kiełbas i wędzonek. Wiemy też , które restauracje przygotowały najlepsze mięsne danie wielkanocne. Ten werdykt został ogłoszony podczas wieczornej Gali Ogólnopolskiego Wielkanocnego Spotkanie Hodowców, Przetwórców i Handlowców Branży Mięsnej.
Wieczorne spotkanie było ukoronowaniem bardzo długiego i pracowitego dnia. Punktualnie, w południe, gdy tylko poznańskie koziołki zakończyły swój codzienny spektakl zainaugurowano uroczyście Jarmark Wielkanocny. Wielkopolskie rzemiosło miało w tej uroczystości bardzo konkretny udział. Już kolejny raz w ramach cyklu imprez Wielkanoc - Mięsne Święta- Polska Tradycja zaproszono poznaniaków na festyn kulinarny. Niekwestionowaną gwiazdą była oczywiście kiełbasa biała wielkopolska parzona, którą częstowano wszystkich chętnych. Nie zabrakło także i innych okazji do degustowania znakomicie przyrządzonej wołowiny czy wieprzowiny. Na oczach zgromadzonej publiczności odbywały się bowiem przez cały czas specjalne pokazy kulinarne i poczęstunki.
Jak zwykle organizatorzy pomyśleli o najmłodszych, którzy w specjalnej strefie mogli nie tylko dowiedzieć się co powinno się znaleźć w koszyku ze święconką ale mogli także własnoręcznie przygotować ozdoby wielkanocne.
A pięknie zastawiony stół świąteczny mógł być inspiracją dla wielu gości festynu.
Okazji do szukania świątecznych pomysłów kulinarnych będzie z resztą jeszcze kilka. Organizatorzy w przyszły weekend zapraszają na Targi Edukacyjne – będzie wtedy można podziwiać jeszcze okazalszy stół wielkanocny, a także wysłuchać wielu porad kulinarnych.
Tymczasem publikujemy poniżej listę sklepów , w których można kupować certyfikowane wędliny.
Adresy sklepów z certyfikowanymi wędlinami
Z przyjemnością informujemy także, że najlepsze wielkanocne danie mięsne przygotowała restauracja ABC Kuchni z Suchego Lasu. Drugie miejsce zajęła Beverly Hills prowadzona przez Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu a trzecie miejsce zajęła Swarzędzka restauracja Pod Jedenastką.
Przypomnijmy , że cykl imprez Wielkanoc - Mięsne Święta- Polska Tradycja objął patronatem Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewoda Wielkopolski, Marszałek Województwa Wielkopolskiego a także Prezydent Poznania i Starosta Poznański. Impreza została sfinansowana przez Fundusze Promocji Mięsa Wieprzowego i Wołowego.
Marzena Rutkowska-Kalisz