Najsmaczniejsze - bo certyfikowane!

13 Marzec 2016, wyświetleń: 4500,

Kolejna odsłona cyklu Wielkanoc - Mięsne Święta- Polska Tradycja


 

 

 

 

 

 

 

Już wszystko wiadomo ! Od wczoraj znamy pełną listę producentów, którzy uzyskali certyfikat dla swoich szynek, kiełbas i wędzonek. Wiemy też , które restauracje przygotowały najlepsze mięsne danie wielkanocne. Ten werdykt został ogłoszony podczas wieczornej Gali Ogólnopolskiego Wielkanocnego Spotkanie Hodowców, Przetwórców i Handlowców Branży Mięsnej.

 

Wieczorne spotkanie było ukoronowaniem bardzo długiego i pracowitego dnia. Punktualnie, w południe, gdy tylko poznańskie koziołki zakończyły swój codzienny spektakl zainaugurowano uroczyście Jarmark Wielkanocny.  Wielkopolskie rzemiosło miało w tej uroczystości bardzo konkretny udział. Już kolejny raz w ramach cyklu imprez Wielkanoc - Mięsne Święta-  Polska Tradycja zaproszono poznaniaków na festyn kulinarny.  Niekwestionowaną gwiazdą była oczywiście kiełbasa biała  wielkopolska parzona, którą częstowano wszystkich chętnych. Nie zabrakło także i innych okazji do degustowania znakomicie przyrządzonej wołowiny czy wieprzowiny. Na oczach zgromadzonej publiczności odbywały się bowiem przez cały czas specjalne pokazy kulinarne i poczęstunki.

 

Jak zwykle organizatorzy pomyśleli o najmłodszych, którzy w specjalnej strefie mogli nie tylko dowiedzieć się co powinno się znaleźć w koszyku ze święconką ale mogli także własnoręcznie przygotować ozdoby wielkanocne.   

A pięknie zastawiony stół świąteczny  mógł być inspiracją dla wielu gości festynu.

 

Okazji do szukania świątecznych pomysłów  kulinarnych będzie z resztą jeszcze kilka. Organizatorzy w przyszły weekend zapraszają na Targi  Edukacyjne –  będzie wtedy można podziwiać jeszcze okazalszy stół wielkanocny, a także wysłuchać wielu porad kulinarnych.

 

Tymczasem publikujemy poniżej listę sklepów , w których można kupować certyfikowane wędliny.

 

Adresy sklepów z certyfikowanymi wędlinami

 

Z przyjemnością informujemy także, że najlepsze wielkanocne danie mięsne przygotowała restauracja ABC Kuchni z Suchego Lasu.  Drugie miejsce zajęła Beverly Hills  prowadzona przez    Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu a trzecie miejsce zajęła Swarzędzka restauracja Pod Jedenastką.

 

Przypomnijmy , że cykl imprez  Wielkanoc - Mięsne Święta-  Polska Tradycja objął patronatem Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewoda Wielkopolski, Marszałek Województwa Wielkopolskiego a także Prezydent Poznania i Starosta Poznański. Impreza została sfinansowana przez Fundusze Promocji Mięsa Wieprzowego i Wołowego.

 

 

Marzena Rutkowska-Kalisz

 

Zapraszamy na relację filmową




Tagi powiązane z wiadomością:
Wielkanoc - Mięsne Święta- Polska Tradycja



Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony