Konferencja Prasowa na Targach POLAGRA FOOD
W trakcie trzeciego dnia Targów Polagra FOOD odbyła się organizowana przez naszą Izbę specjalna Konferencja Prasowa – „Kiełbasa biała parzona wielkopolska w ekskluzywnym unijnym klubie”, a gościem specjalnym tego spotkania był Krzysztof Jurgiel Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W czasie tego spotkania zaprezentowaliśmy dziennikarzom i gościom z całej Polski krótką historię naszych starań o przyznanie dla białej kiełbasy Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Mówił o tym między innymi Prezes Jerzy Bartnik dziękując wszystkim : rzemieślnikom - producentom, naukowcom z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, a także samorządowcom , którzy wspierali nasze działania. Zapoznaliśmy także zebranych z wyjątkowymi walorami tej wędliny. Dr Bożena Grześ podkreślała, że dzięki bardzo wysokiej jakości mięsa z jakiego kiełbasa jest produkowana polecana jest w żywieniu dzieci i osób starszych.
Jak już wspomniano – gościem specjalnym był Minister Rolnictwa , który wraz z wiceministrem Jackiem Boguckim towarzyszył delegacji z Białorusi w czasie zwiedzania Targów. Goście mieli okazję osobiście przekonać się, że wielkopolscy wędliniarze znają się na swoim fachu – krótka degustacja okazała się smakowitym przystankiem w czasie zwiedzania stoisk targowych.
Dzisiejsza konferencja była z pewnością bardzo satysfakcjonująca dla wszystkich, którzy od wielu lat zabiegali o nadanie naszej białej kiełbasie tak ważnego unijnego statusu, a szczególne powody do radości miał Jacek Marcinkowski, którzy jest inicjatorem tych działań.
Przypomnijmy też, że trzy wielkopolskie zakłady mogą oficjalnie sygnować swoją kiełbasę CHOG. Pomyślną weryfikację zgodności z unijnymi normami przeprowadzona przez inspektorów IHARS przeszły : Zakład Mięsny Konarczak, Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek oraz Zakłady Mięsne Szajek.
Marzena Rutkowska-Kalisz