Niezykły pomysł na uczczenie Dnia Flagi
Zazwyczaj w Polsce w tym dniu jest bardzo podniośle, uroczyście i … nie urażając nikogo – nieco zbyt pompatycznie. Chyba nie nauczyliśmy się jeszcze obchodzić święta naszej Flagi w radosny sposób.
Ale w Poznaniu wymyślono na ten dzień wyjątkowo słodki patent.
Wojewoda Wielkopolski Pan Piotr Florek zwrócił się do Poznańskiego Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu z propozycją aby uczcić Dzień Flagi w nietypowy sposób. Święta Wielkanocne dopiero minęły zatem pomysł mógł być tylko jeden – Mazurek.
Tak więc w Dniu Flagi po wciągnięciu biało-czerwonej na maszt i odegraniu Mazurka Dąbrowskiego 2300 Poznaniaków zabrało się do krojenia gigantycznego wypieku.
Mazurek Gigant o wadze 540 kg miał 7.20 m długości i 0.80 m szerokości.
Mazurka wypieczono w firmie Piotra Koperskiego z Suchego Lasu. Współudział w produkcji brały firmy Stanisława Butki, Mariana Webera, Andrzeja Kawy, Ryszarda Gembiaka, Zbigniewa Baranowskiego i koordynatora wszystkich działań Piotra Koperskiego z synem Przemysławem. Oczywiście opisane wydarzenie nie mogłoby się odbyć bez sponsorów a, były to firmy: Agart, Kruszwica, Lesaffre, Print, Młyny Szczepanki i Holder Food.
Po tegorocznym sukcesie Poznańscy Cukiernicy już zastanawiają się jak narodowe barwy wykorzystać w kolejnym smakowitym wypieku.