Kiełbasa biała parzona wielkopolska w drodze do Unii

16 Sierpień 2017, wyświetleń: 2954,

Akcja promocyjna na Starym Rynku


 

 

 

 

 

 

 

KIEŁBASA BIAŁA PARZONA WIELKOPOLSKA W DRODZE DO UNII - pod taki hasłem odbywała się akcja promocyjna, która przypominała gościom i uczestnikom  X Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku o ogromnym sukcesie wielkopolskich wędliniarzy.

Przez cały świąteczny wtorek poznaniacy i ich goście, także zagraniczni mieli okazję bardzo konkretnie przekonać się dlaczego chluba wielkopolskich wędliniarzy pretenduje do miana nowego kulinarnego symbolu Poznania I Wielkopolski.

Była więc biała tradycyjnie podawana na gorąco z wody, a także z grilla, zapiekana w cieście , a nawet duszona z dodatkiem cebuli i cydru! Każdy mógł się przekonać nie tylko do jej walorów smakowych ale też dużo się na jej temat dowiedzieć. dr Bożena Grześ z Uniwersytetu Przyrodniczego a także Krzysztof Kucharski mistrz kuchni tłumaczyli na czym polegają wartości odżywcze tej kiełbasy i jakie składniki decydują o jej niepowtarzalnych walorach.

Wiele osób pytało gdzie można kupić taką certyfikowaną białą. Trzeba się teraz uzbroić w cierpliwość. Ustanowienie znaku Chronione Oznaczenie Geograficzne jest wyznaczeniem pewnego wzorca smakowego i jakościowego. 

Teraz zakłady, które będą chciały swoją białą sygnować charakterystycznym żółto-niebieskim znakiem będą usiały poddać się szczegółowej kontroli. Wojewódzkie Inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Wielkopolsce , a także w niektórych powiatach Województwa lubuskiego i kujawsko-pomorskiego sprawdzą czy producenci przestrzegają norm wyznaczonych dla tego oznakowania. Jak zapowiadają producenci stanie się to szybko i już niedługo będziemy mogli szukać w sklepach naszej niepowtarzalnej białej.

 

Marzena Rutkowska-Kalisz

 

zapraszamy do galerii foto






Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony