Akcja promocyjna na Starym Rynku
KIEŁBASA BIAŁA PARZONA WIELKOPOLSKA W DRODZE DO UNII - pod taki hasłem odbywała się akcja promocyjna, która przypominała gościom i uczestnikom X Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku o ogromnym sukcesie wielkopolskich wędliniarzy.
Przez cały świąteczny wtorek poznaniacy i ich goście, także zagraniczni mieli okazję bardzo konkretnie przekonać się dlaczego chluba wielkopolskich wędliniarzy pretenduje do miana nowego kulinarnego symbolu Poznania I Wielkopolski.
Była więc biała tradycyjnie podawana na gorąco z wody, a także z grilla, zapiekana w cieście , a nawet duszona z dodatkiem cebuli i cydru! Każdy mógł się przekonać nie tylko do jej walorów smakowych ale też dużo się na jej temat dowiedzieć. dr Bożena Grześ z Uniwersytetu Przyrodniczego a także Krzysztof Kucharski mistrz kuchni tłumaczyli na czym polegają wartości odżywcze tej kiełbasy i jakie składniki decydują o jej niepowtarzalnych walorach.
Wiele osób pytało gdzie można kupić taką certyfikowaną białą. Trzeba się teraz uzbroić w cierpliwość. Ustanowienie znaku Chronione Oznaczenie Geograficzne jest wyznaczeniem pewnego wzorca smakowego i jakościowego.
Teraz zakłady, które będą chciały swoją białą sygnować charakterystycznym żółto-niebieskim znakiem będą usiały poddać się szczegółowej kontroli. Wojewódzkie Inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Wielkopolsce , a także w niektórych powiatach Województwa lubuskiego i kujawsko-pomorskiego sprawdzą czy producenci przestrzegają norm wyznaczonych dla tego oznakowania. Jak zapowiadają producenci stanie się to szybko i już niedługo będziemy mogli szukać w sklepach naszej niepowtarzalnej białej.
Marzena Rutkowska-Kalisz