Kiełbasa biała parzona wielkopolska chronionym produktem w UE

09 Lipiec 2017, wyświetleń: 4299,

Sukces naszej Izby


 

 

 

 

 

 

 

Starania o wpisanie naszego regionalnego specjału trwały od wielu lat. Wreszcie wiosną tego roku wniosek złożony przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu został pozytywnie zaopiniowany i już wtedy mogliśmy ciszyć się sukcesem. Ale procedury unijne potrzebują czasu, bo zanim oficjalnie dokonany zostanie wpis nowego produktu na listę inne kraje członkowskie mogą wnieść zastrzeżenia.

Wymagany czas minął i decyzja Komisji Europejskiej jest prawomocna. Mamy nowy, tym razem mięsny symbol Wielkopolski i Poznania.

I z dumą możemy cytować komunikat Polskiej Agencji Prasowej, który otrzymały redakcje na całym świecie.

 

..."Kiełbasa biała parzona wielkopolska to kiełbasa wieprzowa produkowana w województwach wielkopolskim, lubuskim i kujawsko-pomorskim. Jedynymi przyprawami są sól, pieprz, czosnek i majeranek" - podała Komisja Europejska.
 
Jej popularność - jak informuje KE - wzrosła w ostatnich latach i rzeźnicy zaczęli ją wyrabiać także poza sezonem świątecznym. Może być podawana smażona na smalcu z cebulką i drobno posiekanymi kwaśnymi jabłkami lub grillowana. W Wielkopolsce kiełbasa biała parzona wielkopolska serwowana jest w żurku.
 
W UE produkty rolne o charakterystycznych cechach dla danego regionu Europy, wytwarzane w tradycyjny sposób podlegają specjalnej ochronie. Wśród polskich produktów są m.in takie, jak kiełbasa lisiecka, miód kurpiowski czy ser koryciński. W praktyce działa to w ten sposób, że nazwa produktu, który objęty został systemem oznaczeń geograficznych, nie może być używana przez producentów spoza danego regionu Europy.
 
Unijny rynek produktów regionalnych jest wart 54,3 mld euro i odpowiada za 15 proc. unijnego eksportu produktów spożywczych i napojów. Lista chroniona zawiera 3300 produktów wytwarzanych w państwach członkowskich i 1250 poza terytorium UE."...
 
Marzena Rutkowska-Kalisz 
 





Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony