Gęsina na Imieninach

30 Październik 2017, wyświetleń: 6092,

Konferencja


Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu,

Krajowa Federacja Drobiu i Producentów Jaj

Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy

mają zaszczyt zaprosić na

 

 

KONFERENCJĘ PRASOWĄ

dot. wydarzenia

„GĘSINA NA IMIENINACH”

 

     3 LISTOPADA 2017, godz. 11:00

sala witrażowa – nr 17

Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu

al. Niepodległości 2, 60-967 Poznań

 

„Gęsina na Imieninach” odbędzie się już po raz piąty w Poznaniu,

jako część obchodów Święta Niepodległości oraz imprezy

Imieniny Ulicy Św. Marcin i stąd termin jej realizacji przypada na 11 listopada.

 

W tym roku „Gęsina na Imieninach” obejmie trzy działania 11 listopada:

  • Festyn Kulinarny, jako promocja polskiego mięsa gęsiego – Stary Rynek
  •   Uroczystości Patriotyczne – Plac Wolności
  •   Korowód Św. Marcina – na wyznaczonej trasie oraz jedno już 6 listopada
  •   Konkurs Kulinarny „Gęsina Na Imieninach” - Restauracja „3 Kolory”,

  nad Maltą.

 

 UWAGA: Konferencja Prasowa dot. „Gęsiny na Imieninach” organizowana jest w siedzibie naszej Izby razem
z Konferencją Prasową nt. Rogala Świętomarcińskiego, zaplanowanej na godz. 11: 00, 3 listopada (piątek)

 

Wszelkich informacji udziela Jacek Marcinkowski tel. 601 742 097

 

FINANSOWANIE: FUNDUSZ PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO

 

 

                                                            

 P R O G R A M

FESTYN KULINARNY  

Stary Rynek   12.00 - 18.00

a) Strefa dydaktyczno -promocyjna „Gęsia Wszechnica”, konsultacje naukowców

b) Strefa kulinarna

- „Gęsi Kocioł”, poczęstunek Strawa Gęsią

- „Gęsia Scena Kulinarna” - prezentacje autorskie z udziałem zawodowych kucharzy

- Gęsie Porady Praktyczne – otwarty warsztat kulinarny

c) Strefa dla dzieci „Gęsia Zagroda” - warsztat plastyczny

d) Program artystyczny – muzyka na żywo, konkursy z nagrodami

 

UROCZYSTOŚCI PATRIOTYCZNE

Plac Wolności  11.00 – 14.00

Udział w Obchodach Oficjalnych Święta Narodowego 11 listopada. Działania kulinarne w postaci poczęstunku Gęsią Strawą z Mega Patelni w ramach imprezy przygotowanej przez Urząd Wojewódzki.

 

„GĘSIA PARADA”    

Ul. Św. Marcina         14.00 – 16.00

Reprezentacja Akcji Promocyjnej w Korowodzie Świętomarcińskim. Z udziałem statystów. W odpowiednich kostiumach i oprawie scenograficznej.

 

KONKURS KULINARNY „Gęsina na Imieninach”

 

Restauracja „3 Kolory”, ul. Wiankowa 3 w Poznaniu, nad J. Maltańskim,

6 listopada, godz. 12.00

 

Konkurs dla Restauratorów i Szefów Kuchni na dania z Gęsiny. Jego celem jest propagowanie kuchni wielkopolskiej i polskiej, polskiego mięsa gęsiego oraz wyłonienie i nagradzanie placówek kulinarnych serwujących dania z gęsiny. Organizatorem Konkursu – w ramach wydarzenia „Gęsina na Imieninach” jest Poznański Klub Biesiadników, Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy oraz Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu.

 






Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony