Gęsina na Imieninach 2017

13 Listopad 2017, wyświetleń: 3330,

Niech nas połączy gęsina na św. Marcina


 

 

 

 

 

 

 

 

To niezwykle uroczyste i rodzinne święto – szczególnie tu w Poznaniu. 11 listopada na ulicach, a szczególnie na św. Marcinie spotykają się rogalowe łasuchy i smakosze gęsiny.

Tak było i w tym roku. Mimo, że korowód św. Marcina ze względu na remont ulicy trochę zmienił trasę, to wiernych Poznaniaków nie zabrakło!

A jak było? Kolorowo i smacznie. Tradycyjnej gęsiny można było spróbować już na Placu Wolności, gdzie z ogromnej patelni serwowano przepyszne leczo z  gęsiny.

Główne uroczystości rozpoczęły się na Starym Rynku wraz z wybiciem godziny dwunastej. Ogłoszono wyniki  konkursu na najlepsze potrawy z gęsiny – poniżej prezentujemy wyniki  konkursu.

W kategorii PRZYSTAWKA

1. Restauracja "Pod Niebieniem" w Poznaniu za danie: Burak, półgęsek, olej z czarnuszki i ser kozi

2. Restauracja "Salon z ogrodem – kuchnia osobista” w Poznaniu za danie: Żołądki gęsie, pietruszka, boczek

3. Restauracja "P jak Pysznie" w Kępnie za danie: Torcik z musu z gęsich wątróbek podany na ciemnym pieczywie, przekładany z konfiturą z cebuli z odrobiną ziół, galaretka cydrowa.

W kategorii ZUPA

1. Hotel Kosmowski we Wrześni za danie:Czernina

2. Restauracja "Republika Róż" w Poznaniu za danie: Rosół z gęsiny, żołądek, lana kluska, rozmaryn.

3. Restauracja Winestone w Hotelu Mercure w Poznaniu za danie: Rosół z pieczonej gęsi / pierożek z gęsiną / warzywa julienne.

 

W kategorii DANIE GŁÓWNE

1. Hotel Wielspin w Puszczykowie za danie: Udo gęsie confit, czerwony burak w wiśniówce, puree żółtego buraka, krokiet z wątróbki gęsiej z kaszą gryczaną, żel z sosny, prażynki z kaszy gryczanej, karmelizowana jarzębina

2. Restauracja "Pod Niebieniem" w Poznaniu za danie: Pierś gęsi na różowo, noga konfitowana, kopytka tymiankowo-macierzankowe, sos śliwkowy, dynia

3. Cafe & Restaurant "Pastela" w Poznaniu za danie: Duszone gęsie udo w nalewce porzeczkowej, puree z batatów, modra kapusta z boczniakiem, rodzynkami i śliwkami

oraz ex aequo

3. Restauracja Bee Jay’s w Poznaniu za danie: Podwędzona gęś/ jesienne warzywa/ żel z czerwonej, kapusty

 

Ponadto wszyscy uczestnicy zasłużyli zdaniem jury na umieszczenie na swych lokalach prestiżowej nalepki „Gęsina na imieninach” będącej gwarancją wysokiej, jakości potraw z gęsiny serwowanej w tym miejscu.

 

Gęsiny nie zabrakło również w kolorowym korowodzie Świętomarcińskim, który, mimo iż był krótki to zachwycał licznie przybyły poznaniaków. Tradycyjnie też Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak otrzymał pieczoną gęś, która w imieniu Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy wręczył Hieronim Jurga. Prezydent osobiście częstował gęsiną mieszkańców miasta.  

 

 

Katarzyna Rusin-Smolińska

 

Zapraszamy do galerii foto






Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony