Finały ogólnopolskich zmagań młodych spożywców

18 Kwiecień 2011, wyświetleń: 5907,

Tradycyjnie już o tej porze roku swoje umiejętności zawodowe sprawdzali młodzi cukiernicy, piekarze i rzeźnicy wędliniarze.


                                         

                                         

W dniach od 12 i 13 kwietnia 2011 r.  po raz czternasty Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego wspólnie z Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą w Poznaniu zorganizowali  XIV Ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego

W turnieju uczestniczyło 14 uczniów z całej Polski kształcących się w zawodzie cukiernik. Uczniowie przez 7 godzin musieli wykonać trzy piętrowy tort na stelażu, 30 ciastek bankietowych, 6 figurek marcepanowych, okolicznościowy napis z czekolady, torcik do degustacji, który musiał mieć identyczny smak jak tort. Ponadto w czasie oceniania prac uczestnicy odpowiadali na pytania komisji dotyczące produkcji prezentowanych wyrobów.

Członkami komisji oceniającej byli przedstawiciele czołowych poznańskich zakładów cukierniczych oraz wylosowani nauczyciele spośród opiekunów, którzy przyjechali z uczniami na turniej.

·        Zwycięzcą  Turnieju został Tomasz Ludwiczak z Poznania,

·        II miejsce zajęła Anita Skrzypczak z Poznania, a

·        III miejsce zajął Sebastian Skulski z Zamościa.

 

Uczestnikami XIV Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im Anny Butki było 13 uczniów z całej Polski  a Turnieju Przetwórstwa Mięsa ,14 uczniów.

Od  14-15 kwietnia 2011 r.  umiejętności zawodowe prezentowali piekarze i rzeźnicy – wędliniarze. Piekarze wykonywali bułki, kajzerki, chałki, rogale i eksponaty artystyczne.

Zwycięzcami zostali:

·        I miejsce Marcin Kropaczewski z Wrześni,

·        II miejsce Paweł Ciołek z Bogdańca,

·        III miejsce. Tomasz Bartosiewicz z Gorzowa Wlkp.

 

Rzeźnicy – wędliniarze klasyfikowali mięso, określali jego przydatność produkcyjną i handlową, przygotowywali ekspozycję towaru oraz musieli wykazać się znajomością osłonek, przypraw i dodatków do mięs. 

Zwycięzcami XIII Ogólnopolskiego Turnieju Przetwórstwa Mięsa zostali :

·        I miejsce, Krystian Przewoźny z Pogorzeli

·        II miejsce Sebastian Solarz z Jasła,

·        III miejsce. Artur Laska z Jarosławia

Wszyscy finaliści turniejów otrzymali wspaniałe nagrody ufundowane przez sponsorów. Uczestnicy trzech pierwszych miejsc są zwolnieni  ze zdawania etapu praktycznego egzaminu czeladniczego.

Anna Jaszewska

zapraszamy do galerii foto i na relację filmową

 

 

 

 

 






Podobne tematy dla tagów: turnieje spożywcze,ZSPS,piekarze,cukiernicy,wędliniarze,uczniowie zawodu,

Przyszli czeladnicy na start!
Turnieje spożywcze 2012
Turnieje spożywcze 2012 - rozstrzygnięte
Turnieje spożywcze
6 marca -Wielkanoc Mięsne Święta
Turnieje spożywcze 2014
Bułki , bułeczki, Bochny, bochenki...
XII Wielkopolskie Święto Chleba
Jubileuszowe pasowanie uczniów.
Wstąpili w szeregi rzemiosła
I Ogólnopolskie Spotkanie Wielkanocne Rzeźników i Wędliniarzy RP
Międzynarodowa praktyka zawodowa
Uroczyste pasowanie uczniów
Święto Patronki Fryzjerów Św. Marii Magdaleny

Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony