Po 12-letniej przerwie odbył się pierwszy egzamin
Z wielką radością informujemy, iż w dniu 6.06.2016 r. odbył się w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu pierwszy, po 12 latach przerwy, egzamin w zawodzie kucharz. Do egzaminu przystąpiły 4 osoby na egzamin czeladniczy oraz 3 osoby na egzamin mistrzowski.
Na egzaminie praktycznym każdy zdający wykonał zestaw potraw zgodnie z wylosowanym menu. Wśród nich były następujące potrawy:
Zestaw 1.
Zupa: pomidorowa z groszkiem ptysiowym (3 porcje)
Danie główne: gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna na sypko, buraczki zasmażane (3 porcje)
Powyższe potrawy należy podać wraz z dekoracją.
Zestaw 2.
Danie główne: sos boloński, makaron domowy, surówka z kapusty białej (3 porcje)
Deser: naleśniki biszkoptowe z konfiturą owocową (3 porcje)
Powyższe potrawy należy podać wraz z dekoracją.
Zestaw 3.
Zupa: barszcz czysty czerwony (3 porcje)
Danie główne: klopsiki wieprzowe gotowane w sosie chrzanowym, ziemniaki, brokuł gotowany z masłem (3 porcje)
Powyższe potrawy należy podać wraz z dekoracją.
Zestaw 4.
Zupa: rosół z domowym makaronem (3 porcje)
Danie główne: kurczak w sosie potrawkowym, biały ryż, marchewka z kalarepą (3 porcje)
Powyższe potrawy należy podać wraz z dekoracją.
Zestaw 1.
Zupa: Chłodnik Litewski
Danie główne: Placki ziemniaczane po węgiersku( gulasz)
Zestaw 2.
Przystawka: Tatar wołowy
Danie główne: Łosoś sous vide, pure selerowe, zielone szparagi, sos estragonowy
Zestaw 3.
Zupa: Gazpacho
Danie główne: Polędwiczki wieprzowe sous vide grillowane, młode szparagi, sos holenderski, ziemniaki zapiekane
Po zakończeniu etapu praktycznego odbył się etap teoretyczny składający się z części pisemnej i ustnej. Osoby, które pozytywnie zakończyły poszczególne etapy egzaminu, zdały egzamin i uzyskały świadectwo czeladnicze lub dyplom mistrzowski w zależności od typu egzaminu, do którego przystępowały. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.
Egzaminy mistrzowskie i czeladnicze w zawodzie kucharz powróciły do rzemiosła z dniem 5 grudnia 2015 r., kiedy weszła w życie Ustawa z dnia 25 września 2015 r. o zmiana ustawy o rzemiośle (Dz. U. z 2015 r., poz. 1782). Wprowadzone zmiany przywróciły organizacji nadzór nasz szkoleniem młodocianych pracowników odbywających przygotowanie zawodowe w zakładach rzemieślniczych oraz umożliwiły powoływanie komisji egzaminacyjnych w tym zawodzie i nadawanie tytułów czeladnika oraz mistrza.
Gorąco zachęcamy do zgłaszania się na egzaminy w tym zawodzie i potwierdzenia kwalifikacji zawodowych!
Iwona Derda