Rozpoczęła się tegoroczna edycja cyklu Wielkanoc-Mięsne Święta-Polska Tradycja
Kiełbasa biała parzona wielkopolska, szynka rolka wielkopolska, wędzonka krotoszyńska, kiełbasa polska wędzona, ogonówka wędzona oraz polędwica wędzona, a także dania przygotowane w Konkursie „ Na Najlepszą Tradycyjną Mięsną Potrawę Wielkanocną” to kulinarni bohaterowie dzisiejszego dnia.
Jak co roku o tej porze Certyfikacja Tradycyjnych Wędlin Wielkanocnych rozpoczyna cykl wydarzeń organizowanych pod wspólną nazwą Wielkanoc Mięsne Święta Polska Tradycja.
W gościnnym pawilonie Międzynarodowych Targów Poznańskich od wczesnych godzin porannych pachniało wyjątkowo smakowicie. Ale jak się wkrótce przekonywali zaproszeni goście oraz fachowcy z branży – praca degustatora – wcale nie jest tak łatwa, jak by się mogło wydawać. Ocenia się przecież nie tylko wygląd i zapach ale trzeba też smakować , a po zjedzeniu dwudziestego, trzydziestego kęska – nawet najbardziej uodpornione kubki smakowe bywają zmęczone. Tym bardziej trzeba docenić pracę obu komisji : specjalistycznej i konsumenckiej. Wszyscy oceniali specjalnie zakodowane wyroby – tak by nie sugerować się nazwa producenta. Kto zdobył certyfikat w tych wspomnianych już sześciu kategoriach – dowiemy się 12 marca.
Niewątpliwą „gwiazdą” certyfikacji jest Kiełbasa biała parzona wielkopolska, która pomyślnie przeszła krajowy etap oceny i być może już za pół roku po weryfikacji w Brukseli zdobędzie unijny znak Chronione oznaczenie geograficzne (Protected Geographical Indications) stając się wędliniarskim symbolem Poznania i Wielkopolski.
Nowością tegorocznego cyklu imprez jest konkurs NA NAJLEPSZĄ TRADYCYJNĄ MIĘSNĄ POTRAWĘ WIELKANOCNĄ, któremu patronowali mu Prezydent Poznania i Starosta Powiatu Poznańskiego. Zorganizowany z myślą o restauratorach z Poznania i Powiatu Poznańskiego przyniósł już w pierwszej odsłonie wyjątkowo ciekawe propozycje. Choć pasztet, bigos czy żurek przegotowuje się na wielkanocny stół także w innych rejonach Polski to jednak organizatorzy chcą wyłonić ten charakterystyczny poznański smak. Przecież białą także robią w innych regionach, ale nigdzie poza Wielkopolską nie dodaje się do niej majeranku, nigdzie nie ma aż tak szarego koloru i … umówmy się nigdzie tak dobrze nie smakuje. Kto zwyciężył – z pewnością - każdy kto wziął udział w konkursie – ale nazwę restauracji, która przygotowała najlepszą potrawę poznamy 12 marca. Wtedy także podamy Państwu adresy sklepów, w których można kupować certyfikowane wędliny.
Cykl imprez Wielkanoc Mięsne święta Polska Tradycja można uznać za rozpoczęty! Jego organizatorem jest Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu, Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy a patronatem objęli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Związek Rzemiosła Polskiego, Marszałek Województwa Wielkopolskiego i Wojewoda Wielkopolski.
Marzena Rutkowska-Kalisz