XX Jubileuszowe Dożynki Wielkopolskie
Nieprzebrane tłumy Wielkopolan odwiedziły dziś Polanę Harcerzy nad Jeziorem Malta, by wziąć udział w tegorocznym Święcie Plonów.
XX Jubileuszowe Dożynki Wielkopolskie odbyły się w Poznaniu nieprzypadkowo. Okazją była nie tylko jubileuszowa edycja uroczystości, ale przede wszystkim 1050 rocznica ustanowienia biskupstwa. Dożynki miały zatem trzech gospodarzy – Arcybiskupa, Marszałka Województwa Wielkopolskiego oraz Prezydenta Poznania. Mimo, iż Poznań nie kojarzy się powszechnie z uprawą roli i hodowlą, a bardziej ze stolicą rolniczego regionu to jednak w samych granicach miasta jest niemal 800 gospodarstw rolnych. I to właśnie poznańscy rolnicy jako starostwie dożynek przekazali chleb wypieczony z tegorocznej mąki.
Nad polanie nad Maltą rozstawiono dziesiątki stoisk z regionalnymi przysmakami i wyrobami.
Nie zabrakło oczywiście stoiska promującego nasz mięsny specjał czyli Kiełbasę białą parzoną wielkopolską. Tuż po mszy polowej przy stoisku zaczęły ustawiać się bardzo długie kolejki. Serwowano białą z wody i z grilla.
Była też strefa animacji plastycznych dla dzieci. Każdy chętny mógł posłuchać rad dietetyka i … delektować się unijnym przysmakiem. A goście dożynek, którzy przyjechali dosłownie z całej Wielkopolski chwaląc smak kiełbasy z zainteresowaniem słuchali informacji na temat produkcji i jej wyjątkowego składu.
Po dzisiejszym dniu potwierdziła się stara regionalna zasada mówiąca, że bez Kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej nie może się obyć żadna szanująca się impreza plenerowa!