Festyn kulinarny nad Maltą
"Zdrowo jesz, zdrowo żyjesz - w sporcie sukces gwarantujesz" pod takim hasłem przez wiele godzin w niedzielę 9 listopada 2014 na terenie Trybun Ziemnych POSiR na Poznańskiej Malcie karmiono, edukowano i zabawiano steki Poznaniaków. Całe rodziny mogły na tym festynie kulinarnym spędzić sympatycznie dzień. Sportowe tradycje tego miejsca zobowiązywały - zatem organizatorzy postawili na sport, a swoimi działaniami potwierdzali hasło „W mięsie - siła!”. Zapraszano publiczność do czynnego udziału w licznych, pokazach, konkursach sprawnościowych i innych aktywnościach sportowo-rekreacyjnych. Prawdziwy podziw wzbudził pokaz młodych rugbistów z Klubu UKS Koziołki z Jerzykowa. Warto przypomnieć, że rugby zawsze dobrze się miało w Poznaniu, a wraca do łask i będzie znów w Rio w 2016 dyscypliną olimpijską. Zawodnicy bardzo spektakularnie udowadniali, że trzeba mieć krzepę by zmierzyć się z przeciwnikiem na boisku – zwłaszcza w tak niesprzyjającej aurze. W sporcie kondycji i siły nie da się jednak zbudować bez mięsa i jego przetworów w diecie. Ubytek kalorii po treningu szybko uzupełniali przy grillu, kotle z zupą czy mega patelni. Podobnie jak wszyscy, biegacze, kolarze czy amatorzy spacerów z kijkami. Kto chciał mógł zaliczyć suchy trening wioślarski lub poćwiczyć sporty wali albo poczuć się jak strongman i zmierzyć się z różnymi ciężarami.
Nie zabrakło także konsultacji dietetycznych, pokazów kulinarnych i degustacji. Dzieci bawiły się w specjalnej strefie animacji plastycznych , a dorośli podglądali jak przygotować zupełnie inaczej wieprzowinę. Doskonale znany kawałek mięsa od szynki zapieczony w cieście albo doprawiony obficie ziołami na oczach publiczności zmieniał się w wykwintny świąteczny obiad. Nic dziwnego , że to stoisko było przez cały czas oblegane. Publiczność bardzo chętnie korzystała także z porad dietetyków, tym bardziej, że każdy mógł zabrać materiały edukacyjne i przepisy kulinarne.
Organizatorzy przygotowali na bazie wieprzowiny wiele potraw, a dania serwowane za darmo z ogromnego kotła, patelni i grilla cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Gorąca, znakomita zupa gulaszowa czy risotto w ten jesienny i raczej zimny dzień smakowało jeszcze lepiej – zwłaszcza gdy posiłek umilał przerwę w treningu czy rodzinnym spacerze.
Festyn kulinarny zorganizowała Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu, Wielkopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy we współpracy ze Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy RP. Patronowali mu Wojewoda Wielkopolski, Marszałek Województwa Wielkopolskiego, Prezydent m. Poznania, Starosta Poznański. Impreza sfinansowana została ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Marzena Rutkowska-Kalisz
Zapraszamy na relację filmową